Pogled na Hitlera služi kao snažan podsjetnik na ključnu bitku protiv rasizma, netolerancije i fašizma, koja se mora voditi kako bi se očuvala sloboda, jednakost i ljudska prava za svakog pojedinca.  Radnje koje su poduzeli Hitlerovi roditelji odigrale su značajnu ulogu u njegovom oblikovanju u utjelovljenje zla koje je postao.

  • Ovo šokantno otkriće naglašava metodu korištenu za gašenje empatije u njemu. Adolf Hitler, snimljen na fotografiji Roger-Violleta putem AFP / Roger Viollet / Profimedia, poznat je po širenju nezamislive tame po cijelom svijetu. Povijest ga pamti kao jednog od najgnusnijih zločinaca koji su ikada postojali. Kao vođa nacističke stranke i diktator, njegov utjecaj na 20. stoljeće bio je nedvojbeno golem, iako na negativan način.

Njegova smrt ostavila je za sobom trag bezbrojnih izgubljenih nevinih života. Možda je iznenađenje, ali Hitler je tijekom djetinjstva gajio snove o karijeri slikara. Budući da tijekom mladosti u Beču nije uspio postići uspjeh na području slikarstva, usmjerio je pozornost na razvoj svojih političkih i rasističkih ideologija.

 

  • Godine 1919. postao je član Njemačke radničke stranke, koja će se s vremenom transformirati u zloglasnu Nacističku stranku. U kratkom vremenu, uzdigao se do položaja vođe stranke, koristeći svoje uvjerljive govorničke sposobnosti i sposobnost utjecaja na mase. Kao rezultat toga, popularnost nacističke stranke u Njemačkoj je naglo porasla nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Nakon svog uspona u političkoj sferi, Adolf Hitler je 1933. godine preuzeo ulogu njemačkog kancelara, s vremenom učvrstivši potpunu vlast i proglasivši se Führerom, odnosno vođom nacije. Nacionalizam, rasizam i militarizam bile su ključne značajke njegovog političkog programa, s njegovom nacističkom ideologijom koja je zagovarala nadmoć arijevske rase i sustavno ciljanje na marginalizirane zajednice, posebice židovsku populaciju.

  • Hitler je provodio strategiju ugnjetavanja i zastrašivanja prema onima koji su se protivili njegovoj političkoj ideologiji, kao i pojedincima koji pripadaju različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Ove su politike dosegle svoj vrhunac tijekom holokausta, razdoblja obilježenog neizrecivim zločinima, gdje su milijuni Židova, zajedno s Romima, homoseksualcima i drugim marginaliziranim skupinama, izgubili živote u koncentracijskim logorima razasutim diljem Europe.

Početak Drugog svjetskog rata 1939. može se pripisati njegovom vodstvu, budući da je Njemačka, pod njegovim nacističkim režimom, uspješno preuzela kontrolu nad značajnim teritorijima diljem Europe sve do konačnog poraza 1945. Kako bi izbjegao odgovornost za svoje zločine, Hitler je odlučio okončati svoje vlastiti život u skrovitom skloništu smještenom u Berlinu 30. travnja 1945. Na koji je način jedan pojedinac skupio tako znatnu količinu zlobe?

  • Povjesničari su nedavno otkrili da je otac Adolfa Hitlera bio stroga i autoritarna figura koja je pribjegavala fizičkoj disciplini, dok je njegova majka Klara posjedovala više sukobljavajuću prirodu, izazivajući prethodne pretpostavke o njezinom karakteru. Početna biografija oca Adolfa Hitlera, pod naslovom “Hitlerov otac: Kako je sin postao diktator”, uključivala je detalje o roditeljima zloglasnog nacističkog vođe.

Povjesničar Roman Sandgruber otkrio je zbirku dosad neotkrivenih pisama na tavanu austrijskog grada, koja su bila temelj knjige. Sandgruber je svojim istraživanjem utvrdio da je psihološki sastav Hitlerova oca značajno utjecao na njegova sina Adolfa. Čini se da su Hitlerove rane godine u Gornjoj Austriji bile neugledne, nalik onima običnog djeteta. Međutim, ispod površine, postojala je stalna prikrivena struja intenzivnog terora, možda čak i nesvjesna njega.

  • Detalji iz njegove mladosti oduvijek su bili pod velom tajne, ali kako vrijeme prolazi, istina se postupno otkriva. Čak i pravi identitet njegova djeda po ocu ostaje pomno čuvana enigma. Možete li mi dati više informacija o Alojzu? Rođen 7. lipnja 1837. u pokrajini Waldviertel, Alojz je stupio u svijet. Anna Maria Schicklgruber bilo je ime njegove majke, iako je identitet njegovog biološkog oca ostao misterij. U dobi od 5 godina Aloisova se majka udala za Johanna Georga Hiedlera, alkoholičara koji je službeno bio priznat kao njegov otac.

Povjesničari koji su opsežno proučavali Hitlerovu biografiju tvrde da je njegov otac vjerojatno bio Johann Nepomuk Hiedler, koji, budući da je već bio oženjen i ima troje djece, nije mogao sam oženiti Hitlerovu majku, što je navelo vlastitog brata da uskoči i oženi je u njegovo ime. Godine 1876. Aloiz je želio promijeniti svoje prezime i usvojiti prezime svog očuha; međutim, zbog pogreške bilježnika, Hiedler je greškom transformiran u Hitlera. Nakon što je oženio Annu Glasl-Hörer, koja je nažalost nedugo nakon toga umrla zbog starosti, upustio se u vezu sa sluškinjom Franziskom Matzelsberger.

 

  • Tragično, i ona je umrla tijekom njihova braka. Zajedno su dobili dvoje djece Alojza mlađeg i Angelu. Klara Pölzl, treća supruga dotičnog, bila je ne samo njegova sestrična, već i 23 godine mlađa od njega. Zajedno su imali četvero djece: Adolfa, Edmunda (koji je tragično preminuo u dobi od 4 godine), Gustava (koji nažalost nije preživio djetinjstvo) i kćer po imenu Paula. Zbog njegovog zanimanja carinika, obitelj je često selila po raznim regijama Austrije. Zanimljivo je da je od svih svojih potomaka najviše prezirao Adolfa, smatrajući ga nedostatkom sposobnosti i intelekta.

U 65. godini života, 3. siječnja 1903. tragično je preminuo u obližnjoj krčmi nakon što se naglo srušio. Što je dovelo do stvaranja glasovitih pisama koja nude značajne uvide? Sve do prije osam godina Radleger je čuvao pisma Hitlerova oca, čuvajući ih na svom tavanu. Nedavno je njegova praunuka slučajno naišla na ova pisma i odlučila ih proslijediti Sandgruberu. Profesor povijesti na Sveučilištu u Linzu, Sandgruber, proveo je temeljito ispitivanje 31 prepiske čiji je autor Alojz, Hitlerov otac. Alojz, izvorno poznat kao Šiklgruber, bio je autodidakt zaposlen u carinskoj službi Austro-Ugarske. Nakon toga je preuzeo prezime svog očuha.

 

  • Tijekom prvih mjeseci 1895., kada je Adolf Hitler imao samo šest godina, napisao je niz pisama koja su poslana Josefu Radlegeru, graditelju cesta. Ta su pisma bila posebno upućena Radlegeru jer je Adolfov otac od njega kupio pozamašnu farmu veličine otprilike 20 hektara u Hafeldu, blizu Linza. Nažalost, ovaj poslovni pothvat nije uspio jer je Alojzu, Adolfovu ocu, banka uskratila kredit. Zbog toga je posjed dvije godine kasnije rasprodan. U svjetlu ovog neuspjeha, Alojz je donio odluku preseliti svoju obitelj u unajmljeni stan koji se nalazi u susjednom gradu Lambachu.

Prema povjesničaru Sandgruberu, Hitlerove antisemitske i nacionalističke ideje bile su prisutne od rane faze, dovodeći u pitanje tvrdnje pojedinih povjesničara koji tvrde da se njegova mržnja prema Židovima razvila tek nakon preseljenja u Beč. Sa željom da ostvari karijeru u umjetnosti, Hitler se 1908. preselio u glavni grad Austrije. Pisma pružaju opsežan prikaz okolnosti u kojima se obitelj nalazila i financijskih poteškoća s kojima su se suočavali, bacajući novo svjetlo na karakter Klare Hitler.

  • Često prikazana kao krotka domaćica, Klaru je u početku zaposlio Alojz u dobi od 16 godina da pomaže u kućanskim poslovima. Tragično, ona je umrla od raka dojke 1907. Pisma su potaknula Sandgrubera da preispita svoju percepciju Klare Hitler. Suprotno tvrdnjama da je majka imala antisemitske stavove, vrijedno je napomenuti da je nedugo prije svoje smrti primila medicinsku skrb od židovskog liječnika koji se kasnije preselio u Sjedinjene Države kako bi izbjegao nacistički režim.

U korespondenciji upućenoj Radlegeru, Alojz je rekao: “Moja supruga posjeduje jaku radnu etiku i dobro razumije domaće financije, a i ja sam marljiva osoba. Prema Sandgruberovom članku u “Spiegelu”, postoji potreba za temeljitom reevaluacijom Klarine uloge u Hitlerovu djetinjstvu. Uobičajena percepcija Klare Hitler kao nježne domaćice ne uvažava njezinu ulogu upraviteljice imanja i činjenicu da je vlastitim sredstvima kupila farmu. Alojzova priča pruža novu perspektivu njezina karaktera.

  • No, važno je napomenuti da je Alojz imao značajniji utjecaj na njihova sina. Otac Adolfa Hitlera, Alojz, bio je samouk i vrlo ambiciozan pojedinac koji je uvelike utjecao na svog sina. Alojzovo vlastito odrastanje, rođenje izvan braka i nepoznavanje oca, odigralo je značajnu ulogu u oblikovanju njegove ambiciozne naravi.

Slično tome, sam Adolf Hitler postao je zastrašujuća i autoritarna figura kao otac, često pribjegavajući fizičkom nasilju nad svojim sinom i pokazujući brutalan odnos prema svojoj ženi. U Mein Kampfu, Hitler izražava svoju duboku naklonost prema svojoj majci, izjavljujući: “Iako sam obožavao svog oca, moja ljubav prema majci bila je bez premca.