Javnost je žestoko reagirala na vijest o uklanjanju srpskog glumca Miloša Bikovića iz popularne američke serije “Beli Lotos”. U jutarnjem programu svoj komentar na ovaj konkretan slučaj dali su glumici Eva Ras i akademik Dragan Radenović. Eva Ras izrazila je nezadovoljstvo postupkom koji se nekada u prošlosti vodio protiv Branislava Lečića, navodeći da se za to vrijeme osjećala uvrijeđenom zbog samog pokretanja postupaka. 

Suzdržao sam se od upuštanja u razgovore o Hollywoodu i ne zanimaju me njihove aktivnosti. Nadalje, s Bikovićem sam imao nepovoljan susret. Duboko me zabrinjava što je Biković prije tri godine, kad je Lečić bio suočen s napadom, potpisao peticiju da se Lečiću zabrani igranje u predstavama. Ovaj incident tada nije dobio zasluženu pažnju. U međuvremenu se otkrilo da je Lečić nevin, što je tada prošlo nezapaženo. Našao sam se u jedinstvenoj poziciji, braneći ne samo Lečića nego i Bikovića i sebe, kao rijetka iznimka zalažući se za istinu.

Prema njezinom mišljenju, nedavna odluka američke tvrtke HBO da raskine ugovor sa srpskim glumcem u skladu je s američkom politikom i smatra se valjanom. Ras je izrazio uvjerenje da nije moguće postojanje demokracije ako se pojedincima dopušta suprotstavljanje vlastitoj zemlji i njezinoj politici. Naveo je primjer situacije u kojoj Amerika podržava Ukrajinu, dok ugledna osoba u Rusiji izražava podršku svojoj zemlji, navodeći da je to normalna pojava. Bikovićev će glumački talent opstati, kao i uvijek. Nedavno sam pročitao u novinama da njegove sposobnosti nisu samo fasada. Naši su mediji doista izvanredni.

Tvrde da je lik koji tumači, koketni guru, od malog značaja. Kao stanovnik ove zemlje, duboko me žalosti svjedočiti odbijanju nekoga poput Lečića, koji je ovdje u ovom gradu izgradio uspješnu karijeru. Nekad smo ovo smatrali uobičajenim, ali sada se osjeća sve samo ne. U širi kontekst globalnog sukoba kultura, Radenović je smjestio ovaj konkretan slučaj.

Sukob kojemu svjedočimo događa se unutar kultura, predstavljajući koliziju kulture i nekulture. Kultura, ukorijenjena u moralu, stoji nasuprot nemoralu nekulture. Tijekom mog susreta s utjecajnim osobama u Hollywoodu postalo je očito da je Amerika duboko isprepletena sa suštinom Hollywooda. Stoga se ovo pitanje proteže izvan pojedinačnih aktera ili osobnosti, već obuhvaća poseban civilizacijski način razmišljanja.