U nastavku dnašanjeg članka malo ćemo da govorimo o stvarima koje su povezane sa jednom zanimljivom temom , koja je na našim prosostorima itekako zastupljena , a reč je o sujevjerju . Naiime , poznato je da su mnoge porodice na Blakanu itekako posvećene raznim stvarima , a kojih se drže i dosta veruju u njih.

Tako da verujemo da ste do sada imali priliku nekoliko puta da čujetre da je nekome prešla preko putsa crna mačka , a zbog kojeg se desi neka velika nesreća taj dan . Zato ,kada vidite da vam mačka prelazi preko puta , onda jednostavno sačekate da neko pređe preko njega , ili da jednostavno pljucnete preko njega tri puta , pa onda je slobodono danastavite kretanje u tom prsvcu. Pored toga , veruje se i da neke stvari u samoj kući donose nesreću , a kao što je stari nameštaj , a za kojeg se veruje da nosi zlu kob u kuću , te ne sreću za kljude koji žive u njoj . Tako ćemo mi danas da govorimo o specifičnim biljkama , drveću , a za koje se veruje da ljudima donose ne sreću , te se pod hitno moraju od straniti iz ddvorišta . Dakle , tako se veruje da ako imate orah u dvorištu , ondaa morate odmah da ga izbacite , te mu ne fdozvolite da raste , jer će sigurno porodici doneti veliku ne sreću.

Pored svega i breza je jako velika ne sreća ,a prema vverobvanjima starih Slavena , ona je također ne srećna biljka . Naime , ovo drvo je ukleto iz prostih razloga , a sve jer je na njemu razapet Isus . Međutim , kako stariji kažu , ako neko preseče brezu , on bi se odma ukočio , odnosno naprasno bi pre minuo. Vša mišljenja o ovome možete da ostavite u komentar.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here