Doktorka Milena Tutubatović koja radi u Domu zdravlja Savski venac je bila gost na držžavnoj televiziji gde je rekla da se veliki broj ljudi u poslednjim danima javlja kod njih sa velikim bolovima u predelu stomaka i istakal da se svi koji pate od sličnih simptoma i imaju stolicu više od deset puta dnevno obavezno jave u najbližu ambulantu dok oni koji imaju stolicu više od deset puta dnevno obavezno jave u najbližu ambulatnu dok oni koji imaju manje bolove i koji su kratko trajanja mogu i sami kod kuće da rade dehitrataciju.

U pitanju je stomačni virus koji je posledica vremenskih oscilacija. Kod najvećeg borja pacijenata simptimi prođu vrlo brzo a tri do pet dana i u putanju je crevna infekcija čiji su simptomi grčevi i boloi u stomaku, nakon na povraćanje i dijareja.

Do ove infekcije najčešće dolazi zbog povećanog unosa voća i povrća u ovo doba goidne a upravo zbog visokih temperatura se na hrani razvijaju baterije i virusi koji nakon konzumacije namirnica dovoe do crevne infekcije. Upravo zbog toga je jako bito pravilno skaldišiti i čuvati hranu i dobro je termički obraditi.

Ono što je napomenula jeste da građani trebaju kupovati meso na primer u kontrolisanim radnjama a da povrće i voće dugo ispriamo u tekućoj vod ili da ga ostavimo da odstoji u rastvoru vode i sode bikarbone iako se pesticidi ne mogu tako lako ukloniti. Uzrok crevnih infekcija može biti i neispravna voda a u tom slučaju su smptomi mnogo teži. pšto je leto i vrmee godišnjih odmora doktorica je preporučaila i uzimanje probiotika posebno kada su u pitanju deca ako idete na put.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here