U nastavku našeg današnjeg članka, malo ćemo govoriti o hrani koju treba davati djeci dok su još u razvoju. Danas je teško zaštititi djecu od nezdravih grickalica i slatkiša koji se reklamiraju na gotovo svakom ćošku. Međutim, uvijek postoji mogućnost da mu date zdravu užinu umotanu u zdravu hranu. Ovom prilikom, popularni srpski doktor Čubrilo istupio je da u Kliniku RTS-a donese nekoliko ideja o tome šta je najbolji doručak za decu.

”Ako svakog dana jedete ovsenu kašu, nema šanse da smršate. Za boga miloga, zašto morate da svako jutro jedete ovsenu kašu i to punu činiju? Pa to je trovanje šećerom”, kaže dr Čubrilo.

On je također naglasio da se ujutro moraju izbegavati šećeri, po njemu su čak i čvarci i jaja puno zdravija opcija, od na primer jedne ovsene kaše. Također, previše hrane za doručak nije dobro po ljudsko telo, a meso i mladi sir je po njemu najbolja opcija za prvi obrok u danu. “Masnoće su bitne za žene. Učimo žene da ne jedu masti i one odu u pogrešnom smeru. A one jedu sve, samo ne masti”, kaže i objašnjava koje su to masnoće dobre: “Sve masti su dobre, od mesa, kajmaka, kokosovog ulja, putera…”

 

I na kraju se ovaj doktor dotakao i dece, te je dao jedan jako zanimljiv savet:”Dajte djeci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hljeb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš “- rekao je Čubrilo.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here