Izlaganje sunčevim zrakama imalo je štetan utjecaj na stanje kože. Nakon što je svoju kožu izložila užarenom suncu u Antaliji u Turskoj, žena je patila od bolnih žuljeva koji su bili upaljeni i uzrokovali su joj ogromnu bol. Iako smo svjesni značaja kreme za sunčanje, jedna je žena iz prve ruke naučila posljedice zanemarivanja ovih poruka upozorenja.

Na popularnom odredištu za odmor u Antaliji, ženska leđa istaknuta su u videu, prikazujući brojne plikove koji su nastali kao posljedica njezine odluke da se sunča bez nanošenja kreme za sunčanje. Video, prikladno nazvan “Rezultat sunčanja bez nanošenja kreme za sunčanje”, naglašava prisutnost posebno velikih i teških mjehura koji su počeli izlučivati ​​tekućinu, služeći kao dirljiv podsjetnik kolegama ljubiteljima sunca da je zaštita od njegovih zraka nezamjenjiva zahtjev.

S već gotovo 2000 pregleda, video je ostavio gledatelje u potpunoj nevjerici. Jedan je komentar glasio: “Upravo zbog toga radije izbjegavam dugotrajno izlaganje užarenom suncu, bilo na bazenu ili na plaži.” Još jedan gledatelj se uključio, rekavši: “Čini se da se radi o ozbiljnom slučaju trovanja suncem. Štoviše, ti mjehurići sadrže terapeutsku supstancu koja štiti i njeguje kožu ispod.

Ključno je ne prsnuti. Čak i na dan s oblačnim nebom, važno je biti oprezan da ne dobijete ozbiljne opekline, jer su opekline povezane s povećanom osjetljivošću na rak kože kod određenih pojedinaca. Prema NHS-u, u slučaju opeklina od sunca preporučuje se navlažiti zahvaćenu kožu hladnom vodom prije nanošenja kreme za sunčanje.

To će pomoći hidratizirati kožu i pružiti umirujući učinak na opeklinu. Za ublažavanje tegoba i smanjenje upale preporuča korištenje paracetamola ili ibuprofena. Ako se pojave bilo kakvi simptomi bolesti ili prisutnost oteklina ili mjehurića, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom.

NHS dodatno daje smjernice o zaštiti od sunca, zagovarajući korištenje kreme za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 30 i traženje skloništa u sjenovitim područjima od 11 do 15 sati, kada je sunce najvećeg intenziteta i predstavlja najveći rizik.

BONUS TEKST:

Protuupalna svojstva arganovog ulja čine ga izvrsnim lijekom za obnavljanje kožne barijere i poticanje zacjeljivanja opeklina drugog stupnja, kao što je pokazalo istraživanje na životinjama. Osim toga, zapaženi su njegovi umirujući učinci kod opeklina od sunca. Kada je riječ o liječenju opeklina od sunca, mnogi se pojedinci okreću tradicionalnim lijekovima poput aloe vere ili jogurta. Međutim, te se metode koriste stoljećima.

No, jeste li ikada razmišljali o prednostima korištenja arganovog ulja za ublažavanje opeklina? To je fantastično rješenje kojeg mnogi ljudi ne znaju. Prema MindBodyGreenu, arganovo ulje je svestrani kozmetički proizvod koji je bogat masnim kiselinama i antioksidansima. Može se koristiti kao maska ​​za omekšavanje kose, nježno sredstvo za čišćenje, a toplo se preporučuje za umirivanje kože opečene suncem.

Stoljećima se arganovo ulje koristi kao preventivna mjera protiv oštećenja uzrokovanih suncem zbog svojih antioksidativnih svojstava. Studija provedena na arganovu ulju otkrila je njegovu sposobnost zaštite od UV oštećenja i hiperpigmentacije. Iako ga ne treba smatrati zamjenom za zaštitu od sunca, vrijedno je spomena njegovu učinkovitost u borbi protiv štetnih učinaka UV zraka.

Kada je riječ o umirujućim prednostima opeklina od sunca, arganovo ulje je vrhunsko sredstvo za obnavljanje barijere kože, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Osim toga, istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da primjena arganovog ulja može ubrzati proces zacjeljivanja opeklina drugog stupnja. Nadalje, ulje je bogato masnim kiselinama koje učinkovito podižu razinu hidratacije kože, pružajući prijeko potrebno olakšanje tijekom faze ljuštenja kod opeklina od sunca.

Koji je ispravan način da se ovo iskoristi? Prema dermatologinji Whitney Bowe, početni korak u korištenju tretmana arganovim uljem je odabir odgovarajućeg 100% čistog arganovog ulja. Ključno je napomenuti da se arganovo ulje ne smije koristiti na nedavnim opeklinama.

To je zato što ulje ima okluzivna svojstva, koja potencijalno mogu pogoršati opekline zadržavanjem topline unutar kože. Kako Bowe savjetuje, preporučljivo je suzdržati se od upotrebe bilo kakvih ulja ili masnih tvari dok se opeklina ne ohladi. Međutim, kada se opeklina potpuno ohladi, arganovo ulje se pokazalo kao izvanredan lijek.