Doktor Anis Khalaf javio se na TikTok kako bi upozorio svoje pratitelje na specifičnu indikaciju na jeziku koja savjetuje protiv konzumacije kave. Dr. Anis Khalaf otkrio je da bi osobe koje imaju ovaj specifični simptom jezika trebale u potpunosti izbjegavati konzumaciju kave, usprkos njenom uobičajenom statusu esencijalnog jutarnjeg napitka za mnoge.

  • Možete li dati više konteksta ili informacija o predmetu? Prema riječima liječnika, koji je na TikToku prikupio više od 457 tisuća pratitelja, jednostavna metoda za određivanje treba li piti kavu ili ne uključuje stajanje pred ogledalom, isplaženje jezika i promatranje njegovog izgleda. Ako jezik ima brojne pukotine i obložen je gustim žutim slojem, savjetuje se suzdržati se od konzumiranja kave. Dr. Khalaf objasnio je zašto žene preferiraju tuširanje toplom, pa čak i vrućom vodom za razliku od muškaraca koji se odlučuju za niže temperature vode.

Žensku sklonost tuširanju vrućom vodom pripisao je “neravnoteži unutar tijela”, za koju je tvrdio da kofein samo pogoršava. Iako nije pružio opširna objašnjenja za ovaj fenomen, referirao se na koncept “nedostatka yina” u kineskoj medicini. Tuširanje Dr. Loren Cunningham, liječnik opće prakse, dao je uvid u koncept tjelesne neravnoteže. Opisao je kako smanjenje esencijalnih vitamina i minerala u tijelu može rezultirati raznim neugodnim simptomima, poput nemira i povremenih lupanja srca.

  • Iako je istina da kava može pogoršati ove simptome, ovaj liječnik tvrdi da ona nije odgovorna za žutu prevlaku na jeziku. Na temelju mojih opažanja, znatan sloj žute boje na jeziku općenito označava nepravilnost u probavnom sustavu, a ne nesklonost kavi. Višestruki čimbenici, uključujući neadekvatnu oralnu njegu, nedostatak hidratacije ili prisutnost bakterija, mogu pridonijeti ovoj ovojnici na jeziku. Iako kava obično nije primarni katalizator, ona ima potencijal pogoršati temeljna stanja odgovorna za ovaj premaz na jeziku.

Prema liječniku, kisela priroda kave može promijeniti pH ravnotežu u ustima, potencijalno potičući rast bakterija i kvasca, što može rezultirati razvojem žute prevlake. Osim simptoma koji pogađaju jezik, postoje i razne druge indikacije da konzumacija kave može imati štetne učinke na organizam. Jedan od najčešćih problema uzrokovanih konzumacijom kave je nadutost želuca i refluks kiseline.

  • To je zbog činjenice da kava ima sposobnost poticanja proizvodnje želučane kiseline, koju tijelo možda neće dobro primiti. Osim toga, pretjerani unos kave, osobito ako se konzumira u velikim količinama tijekom dana, potencijalno može dovesti do čestih glavobolja ili migrena.

BONUS TEKST:

Svakodnevno ispijanje kave postalo je uobičajena navika, no jeste li se ikada zapitali kakav utjecaj na naše tijelo ima kada dnevno popijemo najmanje 200 ml kave? Nekoliko je nedostataka povezanih s konzumiranjem kave: Ispijanje kave bez jela nije preporučljivo zbog njezine sposobnosti da potiče proizvodnju kolecistokinina, hormona odgovornog za pokretanje probave.

Kada se konzumira na prazan želudac, kava može dovesti do manifestacije žgaravice i simptoma gastritisa, budući da nema hrane koju tijelo može probaviti. Utvrđeno je da konzumacija kave podiže razinu kiselosti u želucu, povisuje krvni tlak i remeti obrasce spavanja. Osim toga, pokazalo se da konzervansi koji se nalaze u kavi imaju štetan utjecaj na metabolizam i doprinose stvaranju celulita.

Sat vremena nakon konzumacije kave možete osjetiti poboljšanu učinkovitost zahvaljujući njezinim stimulativnim svojstvima. Međutim, nakon dodatnih sat vremena možete se početi osjećati pospano. Ženama se savjetuje da se suzdrže od konzumacije kave tijekom trudnoće i dojenja. Prisutnost kofeina u krvotoku može rezultirati smanjenjem željeza i drugih bitnih minerala u majčinom mlijeku i placenti.

Opće je poznato da kava izaziva ovisnost, a njezino pretjerano konzumiranje može dovesti do dehidracije. Kava Prednosti konzumiranja kave vidljive su na ovoj Shutterstock slici. Antioksidansi koji se nalaze u kavi imaju sposobnost eliminirati štetne slobodne radikale u tijelu. Ovi snažni antioksidansi bore se protiv razvoja kancerogenih tumora, specifičnih srčanih oboljenja, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Proširenje krvnih žila u mozgu, pospješeno konzumiranjem kave, služi kao učinkovit lijek za ublažavanje glavobolje. Ipak, postoji poseban razlog zašto se ne savjetuje piti kavu odmah nakon jutarnjeg buđenja. Tijekom dana, naše tijelo prirodno proizvodi hormon koji se zove kortizol, koji ima ulogu da nas probudi ujutro i da nam pomogne da zaspimo navečer.

Razina kortizola najviša je ujutro, a vrhunac doseže između 8-9 ujutro. Zanimljivo, ako u to vrijeme konzumiramo kavu, ona zapravo može inhibirati sintezu kortizola, što kasnije dovodi do pospanosti. Kako biste to izbjegli, preporuča se pričekati do 10 sati ujutro ili nakon ručka uživati ​​u šalici kave, jer se tada proizvodnja kortizola smanjuje.