Promene srčanog ritma često prolaze neprimećeno, a ipak mogu pružiti dragocene informacije o trenutnom zdravstvenom stanju i upozoriti na potencijalne opasnosti. Kardiolog Bojan Rašović istakao je u emisiji RTS Ordinacija da je važno prepoznati simptome aritmije i razlikovati asimptomatske promene od onih koje mogu ozbiljno ugroziti život. Simptomi aritmije mogu varirati od potpune odsutnosti simptoma do situacija koje dovode do srčanog zastoja i direktno ugrožavaju život pacijenta.

Važno je obratiti pažnju na osećaj nepravilnosti u radu srca, poput treperenja u grudima, posebno ako se pridruže osećaji nesvestice, vrtoglavice, omaglice ili mučnine. Kod nekih ljudi, simptom može biti bol u grudima, koji signalizira potrebu za medicinskom intervencijom. Kratak dah takođe može biti povezan sa aritmijom, ali može biti i posledica srčane slabosti ili problema sa cirkulacijom.

  • Postoji niz faktora koji doprinose razvoju aritmije, uključujući pušenje, konzumiranje alkohola, energetskih pića i kofeina, upotrebu narkotika, izloženost stresu i nervozi, korišćenje određenih lekova i suplemenata, kao i gojaznost. Čak i lekovi koji se koriste za lečenje prehlade mogu izazvati aritmiju zbog svog sastava, a isto tako, neki antiaritmici mogu imati kontraefekat i izazvati aritmije.

Određena oboljenja takođe mogu biti faktori rizika za aritmije, iako ljudi često nisu svesni tog povezanosti. To uključuje poremećaje štitaste žlezde, šećernu bolest, apneju u snu, bolesti organa za varenje, neravnotežu elektrolita, infekcije i povišenu telesnu temperaturu.

Hrkanje je čest problem kod gojaznih osoba, a prekidi disanja tokom sna mogu biti osnova za razvoj aritmija. Jedan od glavnih uzroka moždanog udara je atrijalna fibrilacija, poznata i kao treperenje predkomore. Komorske aritmije su posebno ozbiljne, a neki oblici mogu direktno ugroziti život, kao što je komorska tahikardija, ubrzani rad srca.

Lekovi koji se koriste za prehladu ponekad mogu da dovedu do aritmije, zbog svog sastava. Oni su sebi iamju taj neki efedrin koji ako imaju dobru podlogu mogu da naprave aritmiju. Ali, intolerancija nabilo koji lek bi mogla da dovede do pojave artmije. Čak i neki aritmici koje dajemo protiv aritmije, mogu proaritmogeno da deluju. – objasnio je doktor.

 

BONUS TEKST

Cvekla je izuzetno zdrava namirnica koja se često koristi u prirodnim lijekovima zbog svojih brojnih blagotvornih svojstava.Cvekla, poznata i kao repa, je korenasta povrćka koja pripada porodici šargarepe. Ima slatki ukus i bogata je hranljivim sastojcima poput vlakana, vitamina C, folata i mangana. Cvekla se može jesti sirova, kuvana, pečena ili konzervirana. Pored toga što je korisna za zdravlje srca i mozga, cvekla se često koristi i kao prirodni bojač hrane zbog svoje intenzivne crvene boje. Evo recepta za prirodni lijek s cveklom:

Cvekla i med prirodni sirup:

Sastojci:

2 velike cvekle

1/2 šolje meda

Priprema:

Operite cveklu i ogulite je.

Narežite cveklu na manje komade.

Stavite narezanu cveklu u lonac i prelijte vodom da prekrije cveklu.

Kuhajte cveklu na srednje jakoj vatri dok ne postane mekana (oko 30-40 minuta).

Kad je cvekla kuhana, izvadite je iz lonca i stavite je u blender.

Dodajte med u blender zajedno s cveklom.

Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu možete čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku do 1 tjedan.

Ovaj prirodni sirup od cvekle može pomoći u detoksikaciji tijela, poboljšanju cirkulacije, regulaciji krvnog tlaka te jačanju imunološkog sustava. Kao i uvijek, savjetujem konzultaciju s liječnikom prije uzimanja novih prirodnih lijekova, posebno ako već uzimate druge lijekove ili imate postojeće zdravstvene probleme.