Svi mi prolazimo kroz dane kada se možda osjećamo pod pritiskom da brzo završimo s tuširanjem, no važno je razumjeti da brzina može dovesti do zanemarivanja ključnih aspekata higijene. Možda vas iznenadi informacija da jedan određeni dio tijela sadrži najveći broj mikroba, a njegovim neadekvatnim čišćenjem mogu nastati razne zdravstvene posljedice.

Danas se organizira tečaj koji se fokusira na važnost osobne higijene, s posebnim naglaskom na pravilnu tehniku tuširanja. Kada birate sapun ili gel za tuširanje, odaberite blage proizvode bez jakih mirisa, koji ne sadrže agresivne hemikalije. Proizvodi sa pH vrednošću prilagođenom intimnoj regiji su najbolji izbor.

  • Dr. Karan Raj, poznati stručnjak za zdravstvena pitanja i tjelesnu higijenu, često ističe zablude i ignorirane probleme vezane uz održavanje čistoće. Prema njegovim riječima, mnogi ljudi koji se svakodnevno tuširaju često zaboravljaju na temeljito čišćenje pupka, koji se smatra jednim od najnehigijenijih dijelova tijela. Ovaj mali, ali bitan dio može postati leglo bakterija, prljavštine, mrtvih stanica kože, vlakana tkanine i raznih ostataka, zbog čega je važno posvetiti mu posebnu pažnju.

Za pravilno čišćenje pupka nije dovoljno samo isprati ga vodom. Korištenje oštrih predmeta ili alata može uzrokovati ozbiljne ozljede i infekcije. Umjesto toga, preporučuje se korištenje vate za nježno čišćenje. Osim toga, ključno je dobro osušiti pupak nakon pranja, jer topli, vlažni uvjeti mogu potaknuti rast gljivica, što može dovesti do neugodnih mirisa, crvenila ili peckanja. Dr. Raj sugerira da se za čišćenje pupka koristi malo maslinovog ili kokosovog ulja, koje se treba ostaviti na nekoliko minuta prije ispiranja.

Jedna od važnih poruka koju Dr. Raj želi prenijeti je i da prečesto tuširanje može negativno utjecati na zdravlje kože. Tijekom vrućih ljetnih dana mnogi od nas osjećaju potrebu da se tuširaju više puta dnevno, no stručnjaci naglašavaju da bi smanjenje učestalosti tuširanja moglo biti korisno za kožu. Dermatologinja Mary Stephenson naglašava da svakodnevno tuširanje možda nije neophodno za svakoga. Učestalost tuširanja ovisi o osobnim faktorima poput tipa kože, dobi i razine tjelesne aktivnosti.

Iznenađujuća preporuka stručnjaka je da se tuširamo svaka dva do tri dana. Ako volite opuštanje u kadi, važno je napomenuti da tuširanje troši do 50 posto manje vode. Kada se odlučite za tuširanje, idealno vrijeme je između pet i sedam minuta, jer dulji tuševi mogu oštetiti prirodna ulja kože, što dovodi do suhoće, iritacije, pa čak i osipa ili crvenila. U slučajevima kada se bavite fizičkom aktivnošću, Dr. Raj savjetuje da se češće tuširate kako biste se oslobodili znoja i prljavštine.

Ovaj tečaj predstavlja odličnu priliku da steknete nova znanja o važnosti pravilne higijene i njege tijela, kao i da poboljšate vlastite rutine i zdravlje.

BONUS TEKST

U svetu prirode, postojanje “bioraznolikosti” je izuzetno važno za očuvanje ekosistema. Bioraznolikost se odnosi na raznovrsnost živih bića, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme, kao i njihove međusobne odnose i ekosisteme u kojima žive. Fascinantna stvar o bioraznolikosti je njena sposobnost da utiče na zdravlje naše planete. Na primer, šume igraju ključnu ulogu u smanjenju ugljen-dioksida iz atmosfere, što pomaže u borbi protiv klimatskih promena.

Osim toga, mnoga biljna i životinjska vrsta su izvor hrane, lekova i sirovina za industriju. Zanimljivo je da se procenjuje da je oko 80% svetskih prehrambenih proizvoda poteklo iz samo 20 vrsta biljaka! Međutim, ljudske aktivnosti, poput krčenja šuma i zagađenja, ozbiljno prete bioraznolikosti. Svake godine, više od 10.000 vrsta nestaje, što može imati dalekosežne posledice na ekosisteme i ljudsko zdravlje. Zato je očuvanje bioraznolikosti ključno za održivu budućnost, jer čuva prirodne resurse i obezbeđuje ekosistemske usluge koje su nam neophodne za život.