Za mnoge pojedince, mliječni proizvodi su temeljna komponenta njihove prehrane. Međutim, kod nekih ti proizvodi mogu izazvati probleme s probavom. Konzumacija određenih mliječnih proizvoda može imati negativan učinak na zdravlje crijeva, što rezultira neugodnim simptomima poput nadutosti i prekomjernih plinova.

  • Primarni krivci iza ovih problema su intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine, koji su najčešći uzroci ovih gastrointestinalnih problema. Stjecanje znanja o utjecaju mliječnih proizvoda na naše tijelo i određivanje specifičnih proizvoda koji mogu dovesti do problema može nas osnažiti da donosimo informirane odluke o prehrani i podržimo optimalno zdravlje crijeva.

Kako biste spriječili nadutost i nelagodu, dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati ne savjetuje konzumaciju tri specifična mliječna proizvoda. Sir Sir, omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u brojnim kulinarskim kreacijama, može biti i svestran sastojak i potencijalni uzrok probavnih problema. Prema dijetetičaru s kojim je razgovarao “SheFinds”, osobe s intolerancijom na laktozu mogu i dalje imati poteškoća s konzumiranjem tvrdih sireva poput cheddara ili parmezana, unatoč nižem sadržaju laktoze u usporedbi s mlijekom.

  • Ovi sirevi mogu sadržavati značajne razine tiramina, amina koji ima potencijal izazvati glavobolje i probavne smetnje kod određenih pojedinaca. Nadalje, zbog većeg udjela masti, punomasni sirevi mogu pridonijeti sporijoj probavi. Jogurti koji su obogaćeni slatkoćom. Dok se jogurt s probioticima općenito smatra korisnim, pretjerana konzumacija, posebice zaslađenih varijanti, povremeno može rezultirati probavnim smetnjama, poput plinova i nadutosti, osobito kod osoba koje nisu navikle na konzumaciju velikih količina probiotika, prenosi Index.hr.

 

Nanavati upozorava da, iako jogurt sadrži korisne komponente za probavu, određene vrste jogurta, posebno aromatizirane vrste, mogu imati značajan sadržaj laktoze. Uključivanje dodanih šećera u aromatizirane jogurte može dovesti do nadutosti i poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija.

  • Maslac Uživanje u velikim količinama maslaca može opteretiti probavni sustav, osobito ako se konzumira uz drugu hranu s visokim udjelom masti. Takva kombinacija može rezultirati nelagodom, koju karakteriziraju probavne smetnje i nadutost. Nutricionistica je zaključila da, iako maslac nije glavni doprinositelj laktoze, obiluje mastima. Konzumacija prekomjernih količina masti može otežati probavu i uzrokovati nelagodu.

BONUS TEKST:

Prema glasovitom ruskom akademiku Pavelu Evdokimenku, koji se specijalizirao za reumatologiju i neurologiju i autor je nekoliko popularnih knjiga o zdravlju, korisne komponente koje se nalaze u češnjaku ne samo da se učinkovito bore protiv raznih infekcija, već nude i dodatne prednosti kao što su regulacija razine šećera u krvi, sprječavanje zgrušavanja krvi i stvaranje ugrušaka, smanjenje krvnog tlaka i normaliziranje razine kolesterola u tijelu.

Zapravo, na svojoj službenoj web stranici dr. Evdokimenko tvrdi da konzumacija jednog do dva režnja češnjaka dnevno može dovesti do značajnog smanjenja visokih razina kolesterola od 15 do 20 posto unutar samo jednog mjeseca. Važno je napomenuti da je češnjak vrlo koristan u borbi protiv kolesterola, ali njegova je učinkovitost ograničena na njegov sirovi oblik. Korisna svojstva češnjaka znatno se smanjuju tijekom procesa toplinske obrade.

U ovoj situaciji javlja se jasna dilema – dok kontinuirana konzumacija češnjaka može potencijalno sniziti razinu kolesterola, ona također dovodi do neugodnih nuspojava lošeg zadaha i jakog mirisa koji se širi od pojedinaca. Sirovo stanje češnjaka vrlo je učinkovito u borbi protiv kolesterola, iako je važno napomenuti da je ovaj blagotvoran učinak ograničen na njegov neprerađeni oblik. Otkrijte jedinstveni recept ruskog liječnika za tinkturu od češnjaka koja učinkovito smanjuje razinu kolesterola.

Prema dr. Evdokimenko, preporuča se napraviti prirodnu tinkturu od češnjaka jer ona zadržava blagotvorna svojstva češnjaka, a značajno smanjuje njegov jak miris. Prema podacima na njegovoj web stranici “Evodkimenko.ru”, liječnik opisuje postupak pripreme tinkture. Za početak, otprilike 100 grama češnjaka treba ili naribati ili provući kroz namjensku prešu za češnjak.

Dobivenu kašu, zajedno s pripadajućim sokom, potom treba pretočiti u staklenu bocu zapremine 500 mililitara. Ako boca nije dostupna, obična staklenka može poslužiti kao prikladna alternativa za tu svrhu. Da biste napravili željenu smjesu, ulijte čistu votku u bocu dok ne dosegne rub.

Čvrsto zatvorite spremnik i ostavite ga da stoji nesmetano na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi dva tjedna. Svaka tri dana lagano promiješajte tinkturu. Nakon isteka dva tjedna, napitak se priprema za konzumaciju. Preporučuje se uzimanje 30-40 kapi navečer, prije ili za vrijeme večere, u trajanju od pet do šest mjeseci. Za ozbiljna stanja neophodno je konzultirati se sa stručnjakom; stoga ovaj članak služi isključivo kao informativna smjernica.