Demencija raste među starijim osobama, a stručnjaci su posebno zabrinuti jer se dobna granica pacijenata spušta. To je bolest koja može ozbiljno uticati na život pacijenata i njihovih najbližih, te je važno biti svjestan njenih prvih simptoma. Prema mišljenju stručnjaka, jedan od najčešćih simptoma bolesti su suha usta. Kao što svi znamo, zubi su usko povezani sa svim našim organima, a stanje zuba može utjecati na naše cjelokupno zdravlje.

Jasno je da loši i pokvareni zubi mogu dovesti do nekih kardiovaskularnih problema, a loša higijena zuba može dovesti do srčanih bolesti. Stanje naših usta također može ukazivati ​​na razne zdravstvene probleme, od visokog krvnog pritiska do tumora. Posebni osjećaji u ustima također mogu biti znak početka demencije, bolesti koja narušava našu sposobnost pamćenja, razmišljanja i donošenja dobrih odluka. Iako se demencija može izliječiti, važno je uhvatiti bolest u najranijim fazama jer tada njeno napredovanje može usporiti pacijenta.

 

Simptomi demencije mogu se pojaviti godinama prije nego što je pacijentu dijagnosticirana bolest, ali mnogi ljudi ih ignoriraju i ne povezuju ih s bolešću. Jedan od simptoma mogla bi biti suva usta, jedan od najranijih pokazatelja, primijetio je doktor koji proučava demenciju. Suha usta mogu dovesti do smanjene hidratacije i smanjenog lučenja pljuvačke, ako to primijetite, obavezno se obratite svom ljekaru i recite mu svoje sumnje, on će uraditi potrebne pretrage kako bi se utvrdio uzrok suhih usta u Vašem slučaju.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here