Danas je na čitavom Balkanu velika potražnja za bilo kojim poslom, pa čak i oni poslovi koji su niži od nivoa dohotka. 250 do 300 eura je ispod bilo kojeg prosjeka, ali se i takvi poslovi prihvataju.

Ipak, uvijek ima posla za one koji žele raditi, ali na Balkanu postoji mali broj mladih koji bi uopće radili. Dovoljno je pogledati kladionice i kafiće i zaključiti da ima novca za luksuz, ali kad morate raditi smjenu od 8 sati, niko neće. Ima puno zanimanja, posebno u Srbiji, koja su u zapećku i od kojih se može puno zaraditi. Mesarski zanat je obrt koji u Srbiji upisuje samo svaki peti dječak. Prošle se godine na taj zanat upisalo 268 studenata, dok je 150 mjesta ostalo upražnjeno. Možete li vjerovati u to? I dok mladi bježe iz klaonica i mesnica, trgovački centri plaču za dobrim majstorima koji znaju raditi sa mesom.

Čak su i poneki privatnici ponudili poticaje školama i za te učenike pripremili motivaciju u obliku stipendija, jer je potražnja tako velika da bi svi kapaciteti mogli odmah dobiti posao. Nataša Perezanović, direktorica Hemijske škole u Beogradu, kaže da djeca mogu dobiti posao čim završe srednju školu, mesarski odjel, što je danas rijetkost.

Početna plaća je 30-40.000, dok dobri obrtnici mogu zaraditi 80.000 dinara mjesečno. Gospođa Perezanović tvrdi da kad upozna neke stare studente koji danas rade u struci, jednostavno im je neugodno reći kolika im je velika plaća, kada znaju da zarađuju više od nje kao direktora jedne škole sa 23 godine radnog iskustva. Vaša mišljenja o ovoj temi?