Bojite li se da upotrijebite dostupne herbicide ili jednostavno ste previše lijeni da korov ručno uklonite?

NE samo da vaš vrt ne izgleda lijepo, korov napravi veliku štetu i vašim usjevima. Procjenjuje se da u Asutraliji poljoprivrednici troše oko 1,5 milijardi dolara godišnje za aktivnosti kontrole korova i dodatnih 2,5 milijardi dolara godišnje u izgubljenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Dok velika kontrola korova u poljoprivrednim gospodarstvima zahtijeva industrijske herbicide, možete ih ukloniti iz svog vrta uz pomoć proizvoda koji su dostupni kod kuće.

Soda bikarbona
Prevencija je uvijek bolja od traženja lijeka. Kako biste spriječili rast korova, pospite pukotine na području gdje korov raste s natrijevom sodom. Ali, us lučaju da već imate korov u vrtu, soda za kuhinju isto tako može biti korisna. Koristite jednu kašičicu sode i prekrijte cijelu biljku korova.

Slana voda
Možete da napravite sljedeću otopinu: Jedna čaša soli u dvije čaše vode i ostavite da kuha. Sprej otopinu prskajte izravno na korov da ih ubije.

Novine
Umotajte par listova novina i pokrijte korov s njim, ova metoda je poznata kao prigušenje zbog toga što se tako korovu oduzima svjetlost, zrak, ali i prostor za rast, što ga na kraju i ubije.

Alkoholno sirće

Našpricajte cvjetove ili srednji dio korova sa alkoholnim sirćetom, a možda ćete morati ponoviti ovu metodu, posebno ako kiša bude poslije primjene ocata. Kiselina u octu je pogodna za korov.

Kuhana voda
Šta druga može da bude najjeftinija i najbolja tvar za uklanjanje korova, ako to nije voda? Samo vrelu vodu prelijte preko korova u vašem vrtu.