Arpad Vas je američki forenzičar koji je eksperimentisao je sa desetinama revolucionarnih tehnika i metoda kako bi pronaao žrtve ubistava. Neke od njih su kao iz naučne fantastike, a sa druge strane pripadaju sferi paranormalnog. Trenutno on radi na tehnici koja se zove analoza mirisa raspadanja, za koju tvrdi da će pomoći da se identifikuje karakteristični gasovi koji se proizvode raspadanjem ljudksih tela, a čak je predložio upotrebu, muba kiborga sa ugrađnim čipom za praćenje da pronađu leševe. Korišćenje muva kadetektiva bilo bi odlično rekao je on, ali je problem što ptice jedu muve. “Izgubio sam većinu svojih tragača”, rekao je on.

Možda je najčudnija Vasova “inovacija” u otkrivanju zločina je zapravo drevna tehnika rašljarenja, koja se nekada pripisivala vešticama, a danas je pojedini koriste da otkiju podzmene vode. Vas podučava detektive u poznatom Forenzičkom antropološkom centru Univerziteta u Tenesiju, poznatom Vassovim studentima kao FArma tela. Sve o tome uče budući istražitelji kako ljudsko telo može da bude oštećeno i izobličeno mecima, bombama, vatrom i noževima. Studenti proučavaju tehnie kao što su analiza tragova ugriza, analiza prskanja krvi, podudaranje metaka, poduranje DNK. Ustanovu je Vašigton post opisao kao Harvard paklenog nasilja.

On je odlučan da upotrebi svaki dostupni alat kako bi pomogao da se ubice privedu pravi pa čak i veštičarenje. On je za Maršal projekat rekao da metalni štapovi za radiesteziju mogu da pokupe mikroskopske eletkrične naboje koji se nakupljaju u kostima pod pritiskom na primer kao što su zakopane kosti u plitkom grobu. Ostata teksta možete pročitate ovde.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here