Danas ćemo malo da zavirimo u budućnost, i filmove naučne fantastike. Vjerujemo da ste dosta puta gledali filmove, kada nekim glumcima ugrade čip i onda tačno znaju gdje su i šta rade. Takva vremena su već uveliko došla na područje Evropske Unije. Đvedska, Belgija i neki dijelovi Holandije već uveliko žive po tom principu. 

Naim ljudima koji su pristali na ovu opciju, ugrađuje se u predjelu šake čip koji sadrži sve njegov epodatke. Krenuvši od ličnih podataka, kodova sa kartica, tako da sa rukom plaća račune u restoranu, pošti, otvara sebi ulazna vrata od ulaza i sve ostale stvari. Papirnati dokumenti, valute u novčanicima, kartivce, novčanici, sve to pada u zaborav. Šta mislite o ovoj ideji, koliko bi to bilo normalno na ovim prostorima? 

Međutim, to će jako teško da zaživi na ovim prostorima, jer ljudi i dalje vjeruju u materijalne stvari i kada nešto vidi i osjeti pod prstima. Ali, ako kažemo da već 4.000 šveđana ima ovu opciju u svojim rukama, onda vam je jasno da ćemo jako brzo i mi to doživjeti, htjeli to ili ne. 

Ovi su čipovi u obliku kovanice, ali su zaštićeni plastičnim slojem, tako da ih tijelo ne može odstraniti kao stranu stvar u tijelu. Kako se najavljue Srbija bi do 2024 godfine mogla počela koristiti ovakvo čipovanje stanovništva. Dosta je tu birokratskih stvari koje bi se morale završiti, ali mislimo da bi jednog dana kupovali na pijaci, pružajući desnu ili lijevu šaku.