Dvoje ljudi kada se vole i slažu oni inače vrlo često sklope brak i kao sledeći logičan korak je potomstvo a čim žena ostaje u drugom stanju počinju da se biraju imena koja će se dati bebi. Tako većina budućih roditleja ima čitave spiskove i za muška i za ženska imena a ako se baš ne mogu složiti oko izbora dogovaraju se na različite načine pa tako na primer jedan od dogovora je da budući tata daje ime ako bude ćerka a mama ako bude sin ili obratno.

Poslednjih godina je običaj da se deci daju stara tradicionalna imena a vrlo često beba bude nazvana po nekom pretku ili srpskm svecu. Međutim, postoje i imena kja imaju neka značenja koja vam se neće baš svideti pa je u svakom slučaju savet da sve dobro istražite.

Također, za razliku od trenda koji smo imali pre desetak godina kada su se deci davala moderna i kratka imena sada je stvar drugačija a kao želite da svom potomku date staro i neobično ime dobro ga istražite jer će posle biti kasno. Naradno danas neka imena uopšte ne moraju da imaju značenje koje su imala nekada davno pa je tako i slučaj sa ovim o kojem danas pišemo.

U pitanju je jako popularno ime u Srbiji, Nenad koji predstavlja izvorno i čisto srpsko ime a vrlo je često ne samo u Srbiji nego i u Crnog Gori i Bosni i Hercegovini. Smatra se da ovo ime vodi poreklo od glagola nadati ili očekivati a običo se davalo deci koja nisu bila planirana i koji su na svet došli nenadano. Neki etnolozi smatraju čak i da je ovo ime nastalo od negacije želeti odnosno da ono znači da je dete koje nosi ovo ime neželjeno.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here