U nastavku današnjeg članak govorit ćemo o temi koja je intekako zanimljiva , ali ujedno važna za sve nas . Naime , kakko smo ušli u predposlednji mesec u godini , novembar , situacija se polako ali sigurno počinje da menja , pa tako svako jhutro imamo jako niske temperature , te ponegde čak i mraz. Naime , sve nam polako miriše na pravu zimu , a tokom dana temperature iteakako padnu . Naime , tkao je se obratio dežurni meterolog Jugoslav Nikolić ,a koji je se svima obratio na način da je najavio jako ođtru zimu sa niskim tempreaturama.

“Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima 2022/23 sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina” – kaže Nikolić. Takođerr , kako ističe , temperature zraka u narednoj godini mogu da budu stepen iznad proseka , a najavio je čajk i neočekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1°C do 5°C u nižim predelima, a od -3ºC do -1°C u planinskim predelima.

“Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0ºS, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºC, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana. Postoji mogućnost pojave talasa hladnoće tokom januara – stoji u prognozi. “Konačni klimatski izgledi za zimu 2022/23. godine biće izdati nakon završene online konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi, 30. novembra” – precizirao je direktor RHMZ.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here