Uz redovno pražnjenje crijeva obično vezujemo prehrambena vlakna, ali tu su još mnoge komponente hrane koje jako pozitivno djeluju na njihov rad i uklanjanje otpada iz cijelog vašeg organizma.

Da li se sjećate starih crno-bijelih TV priloga koji su prikazivali život prije nekih 70-tak godina? Novi automobili, rijetki telefoni i radio prijemnici, moderna odjeća, porculansko posuđe, svo ljudi su, puni entuzijazma i nade, bili oduševljeni industrijskim zamahom, dostignućima i svim novitetima. Ta moda je na široka vrata sada ušla i u prehranu.

Hrenovke, instant sokići, keksi, bombone, gotova jela u konzervi, sve je to bolje od boljega. Nema u kuhinji više zemlje s krompirom a nema ni smrada ribe. Ko je još lud da kuha?! Višak vremena koji imamo se koristi za kulturno uzdizanje. Svi doslovno preko noći postadoše fina gospoda.

I dok su modno osviješteni za doručak konstantno jeli parizer i bijela peciva, na palenti i kiselom mlijeku ostale su još samo naše stare bake.

Ali medalja, kao i uvijek ima i drugu stranu. A to je zatvor stolice. Na bezreceptne lijekove protiv ovog problema, Amerikanci su krajem 40-tih godina prošlog vijeka trošili godišnje čak stotinu miliona dolara.

Pa ti prati modu.

Najbolji lijek za zatvor je zapravo prevencija. I zbog toga, vratimo film svakodnevne prehrane unazad.

Šta trebmo učiniti?

Uz redovno pražnjenje crijeva obično vezujemo prehrambena vlakna, međutim tu je još veliki broj komponenti hrane koje pozitivno djeluju na njihov rad i uklanjanje otpada iz cijelog organizma. Ne trebate mnogo mozgati i filozofirati.

Najjednostavnije je pozdraviti se s visokoprocesiranim industrijskim čudima i u svoj svakodnevni jelovnik uključiti neprerađenu hranu starih baba, a ostaviti sve ono što ne valja.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.