Za vrijeme Jugoslavije, jedan od najpoznatijih pjevača u zemlji bio je Hasim Kučuk Hoki, koji je rođen u Bosni i Hercegovini 1946. godine i radio je kao pjevač u džamiji prije nego što je ušao u svijet muzike Mujezin 14 godina. Najprije je nastupao po barovima, uglavnom pjevajući sevdaline, a zatim je počeo svirati na muzičkim festivalima. 1970. godine na Ilidžanskom festivalu, tada najprestižnijem, osvojio je drugo mjesto sa pjesmom Tugo moja tugo, koja ga je proslavila širom zemlje.

 

Sedamdesetih je bio na vrhuncu svoje karijere, a zanimljivo je da je za njegovo ime vezan jedan od prvih skandala koji je potresao jugoslovensku pop scenu. Zatim je bila Sanja, ženski časopis, koji je digao veliku prašinu. Hoki je i prepoznatljiv i upečatljiv, uvijek nosi crne naočale i dužu kosu. Hašimov ljubavni život je također bio težak, a vjerovali ili ne, ženio se deset puta i ima 11 djece.

 

 

Hašim je bio veliki poštovalac predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i svoja dva sina je nazvao po njemu, Dario Tito i Alija Tito. Pjevač je u osamdesetim godinama odlučio da se preseli u Ameriku a tamo je nakon nekog vremena osuđen na zatvor jer je bio zakonski oženjen sa dvije žene. Ipak pjevač kaznu nije odslužio nego je deportovan u Jugoslaviju i dobio je zabranu ulaska u Ameriku u kojoj mu je sva njegova imovina oduzeta.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here