Bolesti kardiovaskularnog sustava i srčani udari najčešći su uzroci smrti žena, pokazuju istraživanja, a posebno je zabrinjavajuće što liječnici u gotovo 50 posto slučajeva postavljaju krive dijagnoze u odnosu na muškarce.

 

Ipak, kod pacijentica su u tjednima koji su prethodili srčanom udaru primijećena dva neobična simptoma, žgaravica i probavne smetnje. U većini slučajeva, čak i ako odu liječniku, on simptome neće pripisati srčanom udaru, već nekom drugom zdravstvenom problemu jer kod infarkta nisu česti.

 

Iako su žene osjećale druge simptome u tjednima koji su prethodili srčanom udaru, ova dva su bila najčešća, a svaka je pacijentica rekla da misli da to nije ništa strašno i da će proći samo od sebe, no nitko to nije povezivao s bolešću .imate bolest srca. Osim žgaravice, pripazite na nadutost i učestalo dahtanje, podrigivanje i osjećaj da je sve što jedete gorko. Žene su također identificirale pet najčešćih simptoma u mjesecu koji je prethodio srčanom udaru, a to su:

 

 

Neuobičajeni umor (71%)

Poremećaj spavanja (48%)

Kratkoća daha (42%)

Loša probava (39%)

Anksioznost (36%)

 

Kako bi se smanjio rizik od srčanog udara, potrebno je pridržavati se prevencije i promijeniti način života, posebice u pogledu prehrane i tjelesne aktivnosti. Posebnu pozornost treba obratiti i na svoju težinu koju možete uravnotežiti smanjenjem porcija i povećanjem tjelesne aktivnosti. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here