Jedan od načina kako da smanjite sve štetne posljedice visokih ljetnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna i zdrava ishrana.

Reakcija tijela na ove povišene temperature je snižavanje tjelesne temperature i to znojenjem. Kao negativan efekat ovog prirodnog tjelesnog odbrambenog sistema može se pojaviti kao dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom mi povećavamo znojenje organizma i samim tim je povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahtjeva puno veću aktivnost vašeg metabolizma, što indirektno i povećava tjelesnu temperaturu.

Ljeti generalno treba unositi mnogo manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo unoseći hranu, što je još jedan razlog da ljeti izbjegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne slijedeće namirnice:

– jako začinjena jela

– pečena, pržena i pohovana hrana

– masna mesa i mesni proizvodi

– pića sa kofeinom

– slatkiši
– gazirina zaslađena pića

– pretjerano rashlađena pića

Masna i teška hrana otežava vašu cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperatura vazduha povećava, smanjivati konzumiranje jela koje organizam teško probavlja.

Umjesto tečnosti možete konzumirati sezonsko voće i povrće, a kao najbolji izbor su zelena salata, krastavac, paradajz, dinja, lubenica i jabuke. Ove namirnice sadrže u prosjeku više od 80 posto vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, drugim riječima, znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, sejmenke, nerafinisana ulja, i to posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti jako kvalitetnim nutrijentima.

Osim što će vam biti manje vruće, sa ovakvom ishranom možete i brzo da korigujete svoju tjelesnu težinu!