Jedna od najteže pogođenih industrija zbog pandemije opakog koronavirusa je turizam, a sve zemlje koje imaju pristup moru i koje su bile omiljena turistička odredišta bilježe velike minuse u ovogodišnjim posjetama.

Srbi, koji tradicionalno ljetuju u Crnoj Gori i Grčkoj, imaju ogromnih poteškoća pri odlasku na godišnji odmor jer su ove, kao i većina drugih zemalja, zatvorile svoje granice za građane Srbije, a zbog velikog broja inficiranih ljudi, loša epidemiološka slika u Srbiji se ne popravlja. Građani Srbije mogu ući u Grčku i Crnu Goru, kao i u države članice EU, samo uz obaveznu karantenu na 14 dana, što se ne isplati svima koji odlaze na godišnji odmor.

Građani Bosne i Hercegovine, čija je omiljena turistička destinacija Hrvatska, koja je također zatvorila svoje granice, imaju potpuno iste probleme. Međutim, Bosanci imaju jedan grad na moru, Neum, koji je sve češće odredište građana Srbije, s obzirom na to da je ulazak u Bosnu i Hercegovinu moguć bez ikakvih uvjeta. Naime, premda su sva poznata ljetovališta u Crnoj Gori, kao što su Budva, Sveti Stefan ili Sutomore, prazna, Neum je pun turista i možda će imati bolju posjećenost nego ikad prije.

Kapacitet je preko 90 posto popunjen, a vikendom je jednostavno nemoguće naći smještaj. Kada su u pitanju cijene, one su barem 30 posto jeftinije nego u Crnoj Gori, a jedini problem mogu biti ogromne gužve. Naime, plaža u Neumu je prepuna, ljudi su konstantno jedni do drugih i mjere fizičke udaljenosti se ne poštuju i maske se ne nose. Međutim, prema dostupnim podacima, u ovom gradu za sada, srećom, nema oboljelih od koronavirusa.