Kada je u pitanju štitna žlezda ona ima jako važnu ulogu u našem organizmu i ako doše do poremećaja njenog rada javljaju se mnogi problemi. Sve veći broj ljudi u psolednje vreme pati od poremećaja rada štitne žlezde koja se nalazi u samom korenu vrata i koja je zadužena za proizvodnju hormona koji imaju uticaj na skoro sve organe sisteme u ljudskom telu.

Stručnjaci kažu da postoji nekoliko različitih tipova u poremećaju štitne kao što su hipertiroidizma, hipotiroidizma, tiroiditisa, Hašimoto tiroiditisa a uzroci njihovog nastajanj mogu biti različiti kao na primer sama genetika ili nedostatak joda. Stručnjaci ističu da i hrana koju uzimamo može da ima uticaj na rad ove žlezde a za one koji već imaju poremećajjenda vrsta hrane je po riječima dijetetičarke Moli Hembri posebno štetna.

U pitanju su namirnice koje u sebi sadrže goitrogene odnosno supstancu goitrin koja jako utiče na sintezu tiroidnih hormona. Namirice koje sadže ove supstnace su sirovi brokoli, kupus, karfiol soja i proso koje oni koji imaju poremećaj rada štitne žlijezde nikako ne bi trebali koristiti često. Ona ističe da ih se može umjereno konzumirati te da ih je potrebno zagrijati prije upotrebe a nikako ih jesti nekuvane.

Zagrejavanjem ovih namirnica je iz njih eliminiše goitrogen a kada je u pitanju proso većina dietitačara savetuje da se on ptopuno izbaci iz ishrane. Inače ovi poremećaji u većii slučajeva se javljaju kod žena koje pri tome imaju razne tegobe a najčešće se radi o iznenadnom i naglom debljanju kao i o drugim promjenama na tijelu

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here