Nađ Kosta je partizanski komandant, general JNA i narodni heroj Jugoslavije koji je rođen na 13. maj 1911 godine. On je bio učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, general – armije JNA, junak socijalističkog rata i naordni heroj Jugoslavije. On je upravo bio taj čovek koji je Titu 15. maja javio telegramom i tako objavio kraj Drugog svetskog rata u jugoslaviji, i to dva dana nakon svog rođendana.

Međutim, za sami početak više o biografiji čoveka koji je ostavio veliki pečat u našoj istoriji. On je rođen 13. maja 1911 godine u Petrovaradinu, imao je dva brata Karla i Oskara. Kosta je osnovnu šolu i nižu gimnaziju završio u Petrovaradinu, a 1926 godine je počeo da uči zanat u avio industriji Ikarus. Porodica je 1929 godine zbog očevog jako lošeg materijalnog stanja, morala da se preseli iz Petrovaradina u Zagreb gde su ubrzo umrli Kostini roditelji, Stjepan i Ana.

Kasnije je on upisao Vojn pešadijsku podoficirsku školu u Bileći, a kada je završio, 1931. godine kao najbolji u klasi, imao je pravo izbora garnizona u kojem je želeo da službuje. On je izabran i zadržan u Bileći da obučavao nove pitomce školi rezervnih oficira. Također, tu je počeo da se zanima za markističku literaturu i radnički pokret. On je uhapšen 1932. godine kada je policija saznala da on poseduje marksističke knjige, pa je odveden u Nikšić a zatim u Sarajevo, gde je 1933 godine osuđen na dve godine zatvora. Nakon nekog vremea je uspeo da pobegne iz Sarajeva i otišao je u ZAgreb gde je živeo ilegalno. Ostatak pročitajte ovde. 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here