Kada je u pitanju lavanda on se bez bilo kakvih poteškoća može da uzgoji u saksijama, žardinjerama i na otvorenom, u baštama ili nekim kamenim delovia dvorišta. Ukoliko se uzgaja u saksiji, potrebno je samo dobro obratiti pažnju da li je zemlja suva.

Ona ne voli previše zalivanja, a iskusni uzgajivači savetuju da je zalivate samo onda kada se zemlja osuši. Ako želite da brže napreduje možete da je nađubrite prihranom koja je bogata kulujumom Lavanda brže cveta i raste po toplijem vremenu, a ako želite lako možete da je oblikujete. Letnje orezivanje cvetni gradana lavande koorisno je u zato što stimuliše razvoj novih prirasta nežnije boje. Ona je dobro pznanta biljka i u medijici, a osim za zdravlje dobra je i u kući verovatno vam je poznanto da kesica suve lavande može da se drži u plakaru i tako na taj način drži moljce što dalje od odeće.

Također, cvetovi lavande mogu da se koriste za pripremu sirćeta, ulja, krema i melema, pa čak i raznih kolača ili salata. Sirće od lavande je dobra tonik za lice može da se koristi ujutru i uveče, a prirodni je dezodorans a može da se koristi i za ispiranje kose na kojoj će ostati opojni miris ove biljke. Ovo sirće može da se koristi i za čišćenje nameštaja ili za pranje podova tako što se u određenoj količini dodaje se u vodu za pranje Možse da se koristi i za pranje posuđa, ali i da se stavlja u salate. Ostatak čitajte ovde. 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here