Danas u nastavku vam donosimo vest koja je mnoge šokirala, a radi se o tome da je na jednom ostrvu u Grčkoj turistima zabranjeno da koriste cigarete. Prošle godine je ostrvo Astipalea u Grčkoj postalo prvo u svetu gde je pušenje bilo zabranjeno sa ciljem da se zaštiti od zagađejna i da se sačuvaju prirodne lepote kojima raspolaže.

Tako je gradonačelni Astipale otkrio odakle je ideja o ostrvu bez cigareta, “To je svesna odluka stanovnika, ne rezultat nametnutih mera”, rekao je on. Također, prema njegovim ečima da bi promovisali svoju viziju prirode koja nije zagađena, stanovnici Astipale napravili su haštag koji glasi #ASTYPALEASMOKEFREE. Uprava ostrva i stanovnici podstiču posetioce da prestanu da puše i da svoju energiju usmere na zdravije navike kao što je vožnja biciklom. Ono što je velik pažnju privuklo jeste i to što je ovaj projekat sponzoriše najveća grčka duvanska kompanija.

Kako su mediji preneli, Grčka se već duže vreme smatra svojevrsnom crnom ovcom među evropskim zemljama kada je reč o implenntacij zakona koji bi zabranili ili ograničili pušenja cigareta na javnim mestima. Tako je Astipalea postalo prvo i jedino smoke – free odnosno slobodno od cigaeta ostrvo na svetu, i to je izazvalo vrlo pozitvne reakcije. Također, cela turistička industrija ovog ostrva usmerena je ka tome da svim turistima koji dođu na ovo ostrvu promeni način razmišljanja i pokaže im zbog čega je bolje da ostave pušenje i postanu deo “smoke-free” kulture. Šta vi mislite o ovom zakonu koji je uveden na ovo ostrvo? Pišite nam u komentar vaša mišljenja. 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here