Kada je u pitanju Mirjana Karanović ona je poznata srpska glumica koja je rođena 28. januara 1957 godine u Beogradu gde i živi. Svoju prvu ulogu je ostvarila 1980 godine u filmu Petrijin venac koji govori o tragičnom životu nepismene seljanke, njenim nadama, ljubavima i razočarenjima. Također, je bila naastavica matematike u filmu Majstori, majstor 1981 godine je glumila u filmovima „Bila jednom ljubav jedna“ i „Pad Italije“.

Njoj su 1982 godine dodeljene uloge filmovim a „Kazivanje“, „Dvije polovine srca“ i „Beograd nekad i sad“ za koji su scenario pisali Branislav Nušić i Matija Bećković. 1984. godine je imala sporedne uloge u kultnom filmu „Kamiondžije opet voze“ i „Bele udovice“. Dok je 1985 godine ostvarila jednu od najvažnijih uloga u karijeri koja joj je donela svetsku slavu, a bila je majka Senija Sena Zolj u filmu Emira Kusturice „Otac na službenom putu“. Takođe je imala sporednu ulogu stoperke u filmu „Život je lep“.

Mirjana je od 1988 do 2001 godine bila član Jugoslovenskog dramskog pozorišta a neke od predstava u kjima je igrala su bile: „Rođeni u YU“, „Fedrina ljubav“, „Hamlet“, „Gospođa ministarka“, „Bure baruta“, „Drama o Mirjani i ovima oko nje“, itd. Ona je 2001 godine postala vanredni a šest godina kasnije redovni profesor na predmetu Gluma na Akademiji umetnosti u Beogradu, a prvi put je bila dekan od 2001 godine do 2003 godine a drugi put od 2009 godine. Nenad Okanović je bio jedan od njenih učenika koji je poznatiji kao sin Dragan. I njena učenica je bila Teodora Viktorović koja je u martu 2015 godine na spavanju ubila majku i babu. Mirjana je rekla da je život od Teodore napravio monstruma jer je rasla pored oca koji je bio alkoholičar i bezosećajne majke.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here