Jedna od najtužnijih fotografija snimljena je nakon atomskog bombardovanja Nagasakija u Japanu 1945. godine. Priča iza toga podsjeća na japansku anime dramu Firefly Graveyard iz 1988. Fotografija prikazuje japanskog dječaka koji nosi tijelo svog brata ubijenog u bombardovanju. Krematorij je bio samo nekoliko stotina kilometara izvan grada, a dječak je morao pješačiti nekoliko dana da bi stigao. Fotograf Joe O’Donnell, koji je snimio taj trenutak, napisao je u svom dnevniku:

“Video sam dečaka starog oko deset godina. Nosio je dete na leđima. U one dane u Japanu često smo videli decu kako se igraju sa svojom malom braćom ili sestrama na leđima, ali ovaj dečak je bio očito drugačiji. I mogli smo videti da je došao na ovo mesto iz ozbiljnog razloga. Nije imao ni cipele. Lice mu je bilo ozbiljno, ali bez previše emocija, a iza na leđima, videla se mala glava… bila je nagnuta unazad kao da dete samo spava.”

Joe O’Donnell je bio na službenoj misiji da dokumentuje razaranja izazvana zračnim udarima i atomskim bombama u Japanu za američku vojsku. Godine 1945. proveo je sedam mjeseci na službenom putovanju u zapadni Japan i pratio razaranja, brojeći žive, mrtve, ranjene, beskućnike i siročad. Slike koje je snimio su bolni fragmenti…

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here