I u ovom tekstu ćemo o stvarima vezanim za srpsku vladu, a kad to kažemo, sigurno mislimo na Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, kao i na čitav krizni štab sa svim liječnicima kada je u pitanju situacija s koronavirusom.

Naime, jučer je na redovnoj sjednici kriznog štaba Ana Brnabić iznijela više nego interesantne podatke Republičkog zavoda za statistiku. Naime, u prvih 6 mjeseci ove godine umrlo je manje ljudi nego u istom razdoblju 2019. godine. Na ovoj konferenciji za novinare podržali su je ministar zdravstva Zlatko Lončar, te direktor KBC-a Zemun Dragoš Stojanović. Premijerka Brnabić je to komentirala i rekla da je stopa smrtnosti vrlo niska u odnosu na prošlu godinu.

“Naša stopa smrtnosti ove godine je čak 3% niža nego prije. Vjerovali ili ne, napada nas i komentariše država koja je imala više od 30 000 smrtnih slučajeva od koronavirusa od početka godine.”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije važno o kojoj se zemlji radi, te se još jednom osvrnula na priču o respiratorima i kako nije moguće da je neko umro jer ih nije bilo dovoljno. Ona je kazala da ih od danas u skladištima širom Srbije ima preko 15.000 u rezervama.

“Nastavit ćemo se boriti protiv virusa svim silama, jer je ovo najveća kriza od Drugog svjetskog rata koja je pogodila našu Srbiju”, objasnila je Ana Brnabić. U 2019. godini u Srbiji je umrlo 50.119 muškaraca i 50.116 žena, dok je broj živorođenih prošle godine bio 60.344. Prirodni priraštaj bio je -35,016. Podaci za umrle osobe u prošloj godini ažurirani su 1. jula 2020. godine