Kao što ste i sami mogli da zaključite u nastavku današnjeg članka vam donosimo jednu zanimljivost, a reč je o srpkim imenima. Inače budući roditelji su jako uzbuđeni zbog dolaksa bebe na ovaj svet pa pored svega što treba da srede pre nego se beba rodi, budući roditelji treba da se srede pre nego se baba rodi, a roditelji treba da se pozabave i sa time koje ime će da daju neka moderna imena ali isto tako i tradicionalna pa je mnogo onih kkoji proučavaju i značenje imena, pre nego što se definitivno odluče koje će ime izabrati.

Tako da ćemo se upravo time da pozabavimo u samom nastavku ovog današnjeg članka, pa ćemo da pišemo o nekim imenima i njiovim značenjima, tako da ukoliko spadate u grupu onih koji gledaju i to, onda biste trebali da obratite pažnju na neka imena kojoa imaju jako tužana ali isto tako i ružna značenja. Prvo ime je Tugomir/Tugomirka, i to je ime koje je nastalo u narodu spajanjem reči “tuga” i “mir”. U prenesenom značnjeu to znači da roditelji tolikko čeznu za mirom, da su tužni i nesrećni. Prodan/Prodana to je staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom detetu koje je “od Boga dato” kao zamena za starije koje je stradalo.

Jaglika je ime koje se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj. Stadija ime se davalo devojčicama da bi nakon nje prestala da se rađaju ženska deca. Dostana je ime koje se davalo detetu u funciji zaustavljanja daljeg rađnja u porodici gde je već bilo doovvoljno dece. Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika, slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here