Iako većina biljaka ima ljekovita svojstva, neke su se pokazale iznimno opasnima i opasnima po život, stoga budite posebno oprezni kada putujete u područjima gusto pošumljenim šumama. Strogo se savjetuje da se biljke i divlje voće ne konzumiraju zasebno kako bi se izbjegli potencijalni rizici.

 

Iako se mnoge biljke koriste u medicinske svrhe, ricinus je jedna od onih biljaka koje treba izbjegavati. Toplinska obrada uništava sve njegove toksine, no ricinus je ipak najopasnija biljka na svijetu, a posebno su opasne njegove sjemenke jer sadrže najotrovniji spoj ricinina. Zabilježeno je da je samo 4 do 7 sjemenki smrtonosno, a zabilježeno je i da manje doze uzrokuju ozbiljna oštećenja srca zbog razaranja tkiva uzrokovanog spojevima ricina.

 

Postoji velika opasnost od trovanja i najmanjeg dijela ove biljke ako se proguta,
Cijela biljka je otrovna, ali njene sjemenke sadrže najveće koncentracije otrova. Zapravo, sadrže najsmrtonosniji biljni otrov poznat čovjeku, jači od bilo kojeg drugog otrova. Do trovanja dolazi na dva načina, namjerno ili slučajno, a na našim prostorima zabilježeno je nekoliko slučajeva trovanja desnom rukom, dok se slučajevi namjernog trovanja smatraju rijetkima i teško ih je identificirati. Tajne sigurnosne službe u nekim zemljama koriste otrove dobivene iz biljke kao osnovnu taktiku za eliminaciju političkih protivnika.

 

 

Svojevremeno je o ovoj temi govorila dr. Mirjana Isailović, specijalistica urgentne medicine specijalista kliničke toksikologije. U televizijskoj epizodi upozorila je da bi se biljka također mogla koristiti kao oružje bioterorista. Primijetio je da ako ste bili u neposrednoj blizini biljke i udahnete njen osušeni ili pougljenjeni ostatak, možete osjetiti stezanje u prsima, otežano disanje i iznenadni kašalj.

 

Isto tako, izravan kontakt s biljkama može izazvati iritaciju kože, uključujući svrbež i upalu, osobito kod osoba sklonih problemima s alergijama. Sjemenke ricinusa popularan su izbor za uzgoj mnogih građana Srbije, međutim, ako niste upoznati s biljkom, preporučuje se da je izbjegavate jer može dovesti do opasnih zdravstvenih posljedica.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here