Eva Ras, rođena u Subotici, jedna je od poznatih mađarskih glumica, slikarki i književnica jevrejskog porekla. Završila je studije i diplomirala na beogradskoj Akademiji za dramu, film, radio i televiziju. 1964. godine, uz pomoć svog supruga Radomira Stevića Rasa, osniva Narodno pozorište sa strogim pravilima da izvodi samo dela domaćih autora. ovakva kulturna institucija.

Za života se pojavila u mnogim filmovima u režiji nekih od najvećih imena regiona, kao što su Dušan Makavejev, Aleksandar Saša Petrović, Emir Kusturica, Živko Nikolić, Đorđe Kadijević, Siniša Pavić i Dragoslav Lazić. Eva sada ima devedeset godina, iako joj život nije bio naklonjen, neosporno je da je imala mnogo lijepih trenutaka u životu. Jedna od njenih najpoznatijih uloga je u popularnoj domaćoj seriji “Srećni ljudi”, gdje glumi usamljenu ženu sa psom.

 

Njen dom se nalazi u centru Vlačara, pored Kalenić pijace, gde glumica često ide u opuštajuće šetnje. Njen dom, u kojem priprema i dizajnira mnoge od svojih likova, s ljubavlju je uređen sa izuzetnim ukusom za detalje. Međutim, Evin stan je takođe postao izvor anksioznosti nakon smrti njene porodice, što ju je primoralo na sve češće šetnje i razgovore sa poznatim ličnostima i strancima.

 

Glumica se prisjeća prvih 45 dana svog života u svom sadašnjem stanu kao izgubljenog doba kada joj je umrla majka, a šest godina kasnije ju je napustila kćerka Kruna. Od tada se klonila ideje “doma”. „Više se osećam kao u hotelu“ – rekla je Eva u jednom intervjuu. Zaista retko ko ko uđe u njen stan primeti prelepu unutrašnjost i možda oseti tugu koja ispunjava svaki deo njenog doma.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here