Kurje oko je očvrsli dio kože na stopalima koji nastaje kao posljedica pojačanog trenja i pritiska na ovaj dio noge.

Kruje oko je veoma bolna pojava, a bol može da se ublaži prirodnim putem i to biljkom koja se nalazi u mnogim kućama na Balkanu. Riječ je o čuvarkući. Svako ko ima kurje oko, zna koliko je hod sa ovom izraslinom na stopalima težak jer svaki korak često pojačava bolnu reakciju.

Sve što treba da uradite kako biste pomogli sami sebi je sljedeće: uzmite jedan listić čuvarkuće i skinite mu kožicu. Stavite list na kurje oko i to stranu koju ste očistili od kožice. Preko biljke stavite flaster i ostavite da odstoji jedan cijeli dan, uvečer stavite novi list na stopalo i stavite novi flaster preko. Ako vam smeta preko dana, dovoljno je da ga stavljate samo navečer, a kako bi bili sigurni da vam se neće pomjerati, možete preko navući i čarapu. Vrlo brzo će kurje oko da se stanji i otpadne, a ispod će ostati zdrava, glatka i čista koža.

Isti ovaj postupak trebate ponavljati tri do četiri dana. Poslije ovog perioda bol će se značajno smanjiti, a u pojedinim slučajevima se dešava i da kurje oko u porpunosti nestane sa noge. Vjerovali ili ne nekim osobama je pomoglo za samo dva dana.

Ova metoda je i vrlo pristupačna s obzirom da se čuvarkuća može vrlo lahko nabviti, a to što je prirodno sredsto je njegov veliki i najveći plus.