Sutra, tačnije 16. maja će po prvi put doći do pomraćenja meseca u 2022. godini, nakon čega će se zemljin sateliti obojiti u crveno. Pomračenje meseca će se dogoditi u ponedeljak i moći će da se vidi od 04:28 do 05:10. Dok će zemljina senka ovog vikenda ako bude prelazila preko meseca, on će okupan bronzanom svetlošću postati “krvav” stvarajući tako spektakl, koji ćemo moći da posmatramo na nebu iznad Srbije.

Tako je ovo prvo od dva poptuna pomraćenja meseca ove godine, a sledeće će se dogoditi 8. novembra. Pomraćenje nebeskih tela nastaju kada jedan objekat zakloni drugi, a u slučaju potpunog pomraćenja meseca, Zemlja zauzima mesto između Sunca i Meseca. Tako da bi možda očekivali da će to sprečiti Sunčevu svetlost da stigne do Meseca, i učiniti ga neprimetnim na noćnom nebu, ali to se zapravo neće dogoditi. Pored toga, deo Sunčeve svetlosti prolazi kroz zemljinu atmosferu i rasprušje se prema Mesecu.

Kako bi se ovaj fenomen dogodio, Sunce, Zemlja i Mesec moraju da budu u liniji, što se dešava samo tokom punog Meseca. Dok sa druge strane potpuna pomračenja Sunca se dešavaju tokom mladog meseca, kada mesec prolazi između zemlje i sunca. Tako na taj način sunčeva svetlost ne dopire do određenih delova zemlje, naglo smanjujući noć i dan. U razmaku od oko dve nedelje dolaze pomračenja Sunca i Meseca, a najskorije delimično pomračenje Sunca bilo je vidljivo iz Južnne Amerike a dogodilo se 30. aprila. Pomračenje će početi kao neupadljivo koje je jedva upadljivo prosečnom, nestručnom posamtraču.  Ostatak teksta možete da  pročitajte ovde.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here