Gljivice na nogama a i na noktima su najčešće posljedica plijesni ili kvasca, a često su bolne i jako neugodne.

Razvoju gljivica najbolje odgovaraju topli i vlažni uslovi.

Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta vašeg je najčešće prvi stadij i prvi simptom infekcije noktiju.

S vremenom, gljivice na noktima mogu mijenjati svoj oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti jako neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerovatno niste znali je da je soda bikarbona jedan od domaćih lijekova koji su jako učinkoviti za gljivice.

Morate imati na umu da soda bikarbona i ocat nisu univerzalni lijekovi za gljivičnu infekciju i da se prvo morate javiti doktoru te redovno kontrolisati vaše stanje.

Gljivice se najbolje razmnožavaju mjestima koja su vlažna i topla kao što je koža između prstiju na nogama. Gljivice na stopalima više nisu rijetkost. Veliki broj starijih ljudi, ali i onih koji dugo borave u istim cipelama tokom radnog vremena, zasigurno imaju gljivice na stopalima.

Faktori rizika za razvoj gljivica na noktima su slijedeći:

– dijabetes,
– smanjena cirkulacija u nogama,
– pretjerano znojenje,
– hodanje u bazenima, blizu otvorenih kanalizacijskih šahti i cijevi te u teretanama,
– psorijaza,
– starost,
– oslabljen imunitet.

Ono što karakteriše gljivice na stopalima i gljivice na noktima nogu je crveni osip koji jako svrbi. Gljivice na stopalima ostavljaju trag kože koja je oljuštena i koja se s vremenom može postati i bolna.

Gljivice na noktima nogu uglavnom se ogledaju pojavom žutila, a onda postupnog propadanja i listanja samog nokta. Nokti postaju tvrđi nego inače, a onda se počinju postepeno mrviti.

Nastavak teskta možete pročitati na linku OVDJE.