Definitivno, omiljeno sobno cvijeće je orhideja, ali je prati loš glas zato što je zahtjevno, da im cvjetovi brzo otpadnu i da samo nekim čudom možete vidjeti nove pupoljke na njoj.

Orhideje traže topao prostor
Nije potrebno posebno neko umijeće za gajenje falenopsisa u stanu. Vrlo je važno da im se obezbijedi temperatura između 18 i 25 stepeni, mada može ići i do 30.

Falenopsisi su najjednostavniji za njegu zbog toga što žele tačno ono što mi imamo kod kuće. Ne treba ih držati blizu radijatora, zbog toga što tu ništa ne uspijeva, pa ni kaktus. Vole svjetlost, ali ne smiju da se izlažu direktnom suncu, jer tada požute.

Idealno je da ih stavite uz istočne i zapdne prozore, mada mogu biti i na jugu, ukoliko su u polusjenci, vodite računa da biljka u toku perioda cvjetanja ne bude izložena temperaturi ispod 18 stepeni zbog toga što to vodi gubitku pupoljaka.

Glavni trik je u zalijevanju orhideja
Kad zalivate biljke, saksiju potpuno potopite u vodu nekih dvadesetak minuta, najduže sat vremena. Nakon toga ste mirni sljedećih sedam dana, možda čak i dvije sedmice. Ukoliko niste sigurni da je orhidejama potrebna vlaga, bolje sačekajte sa novim zalijevanjem. Falenopsisima više prija suša nego previše vlage, skoro 90 posto orhideja koje ljudi uzgajaju kod kuće odumiru zbog previše vode.

Glavni trik kod uzgoja orhideja je da posmatranjem boje korijena prepoznate kada je vrijeme za zalijevanje. Kad je korijen srebrn, odnosno siv, to je znak da joj je potrebna vlaga. Ukoliko je zelen, sačekajte par dana. Ako ih zalivate blagovremeno, imat ćete bujnije orhideje i razgranato mlado korijenje.

Ostatak pročitajte OVDJE.