TEKST U NASTAVKU NIJE TAČAN! Demant je u dnu teksta

Kao što ste upoznati sa situacijom u svijetu, 11 avgusta ruski naučnici su prvi u svijetu izbacili vakcinu za korona virus.

Nazvali su je “Sputnjik 5” po svojoj prvoj letjelici koja je 50 ih godina prošlog vijeka bila lansirana u orbitu, njeno ime je bilo “Sputnjik 1”. Prva osoba koja je testirala jeste kćerka od Vladimira Putina.

Već su se pojavile neke priče vezane za samu vakcinu, kada je Putin rekao da će prvo da je prime zdravstveni radnici iz Rusije, ali je već 50% njih reklo da je ne žele primiti, jer ne znaju njen glavni sastojak. I pored toga narudžbe za Sputnjik 5 uveliko ide. Član predsjedništva Bosne i Hercegovine je danas izjavio da uskoro ide za Rusiju da završi kupovinu prvog kontigenta vakcina za Bosnu i Hercegovinu.

Koliko on zna, vakcine su više nego sigurne, pa ne vidi razlog zašto ih ne bi probali, neće im nauditi to je sigurno. Također je izjavio da za koga god kažu doktori da je moraju primiti, oni će je morati primiti. 

DEMANT:

Tvrdnja da je Milorad Dodik izjavio kako će svako ko ne želi primiti vakcinu protiv Covid-19 “videti svog Boga” objavljena je na našem portalu (Zdravlje svaki dan) je netačna budući da je Dodik nedavno izjavio potpuno suprotno – da će vakcinacija biti dobrovoljna.

Prilikom posjete gradu Doboju 19.8.2020. godine, Milorad Dodik se u izjavama za medije dotakao i teme vakcine koju je Ruska Federacija nedavno odobrila za upotrebu protiv oboljenja Covid-19. 

Dodik je ovom prilikom najavio da će na jesen biti u posjeti Rusiji gdje bi trebao da, kako navodi, “završi posao” oko nabavke vakcine. O tome su 19. avgusta izvještavali brojni mediji, uključujući i RTRSRadio Slobodna Evropa, te N1 (rs), dok naslov članka na portalu RTRS glasi “Dodik: Vakcinacija će biti dobrovoljna”

Prema njegovim riječima, vakcinacija će biti dobrovoljna i niko neće biti natjeran da je primi.

– Onaj ko vjeruje i hoće da to uradi, biće u prilici da to uradi i to vjerovatno neće biti jedina vakcina. Pošto se sve ispolitizivalo u svijetu, pa i vakcine, vjerovatno, će biti ruske, britanske, američke, pa neka izvoli ko šta hoće. Ako neće, ne mora ništa” – rekao je Dodik. (RTRS)