Nikolaj Mihajlovič Amosov, izuzetna ličnost, poznata po izuzetnom umeću kardiohirurga, uglednom profesorskom položaju i cenjenom statusu doktora nauka, nesumnjivo je ostavio neizbrisiv trag u oblasti medicine. Njegov ogroman doprinos doneo mu je cijenjenu poziciju u istoriji, jer je revolucionisao način na koji se srčane mane leče pronalaskom brojnih visoko efikasnih hirurških tehnika. Inovativni pristupi dr. Amosova ne samo da su spasili bezbroj života, već su i utrli put napretku u oblasti kardiohirurgije.

Dr. Amosov je cijeli svoj život posvetio promicanju značaja vođenja zdravog načina života, cilja u koji je čvrsto vjerovao. Čak iu zreloj 79. godini, odlučio je da se povuče, ali njegova posvećenost zagovaranju zdravlja nastavila se sve do njegove smrti u 89. godini. Uprkos tome što je tokom svog postojanja nailazio na upornu nelagodu u kičmi i kostima, iskoristio je svoju genijalnost da razvije personalizovani set vežbi poznatih kao “1000 pokreta”. Sastojeći se od deset različitih vježbi, od kojih je svaka izvedena nevjerojatnih 100 puta, Amosovljeva gimnastička rutina postala je dokaz njegove nepokolebljive posvećenosti održavanju fizičkog blagostanja. Fizičko zdravlje dr. Amosova bilo je ugroženo sve dok nije uveo dnevnu rutinu koja se sastojala od ranog jutarnjeg trčanja, gimnastike i strogih prehrambenih navika.

Ovaj namjenski režim ne samo da mu je omogućio održavanje stabilne težine, već je i spriječio nastanak bilo kakvih daljih zdravstvenih komplikacija. Poznat po svom neortodoksnom gledištu, dr. Amosov je čvrsto verovao da su sopstveni postupci i izbori pojedinca krivi za njegove bolesti. On je tvrdio da su bolesti rezultat besposlice, neznanja ili nedostatka u praktičnom prosuđivanju.

Prema rečima dr. Amosova, njegovo snažno uverenje je da svaka osoba treba da poseduje neophodno znanje i veštine da preuzme brigu o sopstvenom blagostanju i osmisli prilagođeni plan lečenja koji odgovara njihovim jedinstvenim zahtevima.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here