Ukoliko vam se desi , da vam se na kožu zalijepi krpelj , najbolje bi bilo da odete ljekaru , te da ga on odstrani. Problem je što većina osoba krpelja smatra bezazlenim , pa to odrade sami kod kuće , ali vrlo često se zna desiti da prilikom vađenja , ostane neki dio njega , kao što su nožice , i tada može doći do infekcije.

 

Zato treba jako biti pažljiv ako to radite sami kod kuće , i morate biti sigurni da ste izvadili svaki dio. Krpelji mogu biti prenosioci raznih bolesti , stoga su jako opasni. U današnjem članku ćemo vam dati savjet kako da ga uklonite , a isto tako i kako da pripremite sredstvo protiv krpelja i ostalih insekata.

Mjesto gdje vam se zario krpelj pospite soli , i odozgo stavite mokru vatu. Za 20-30 minuta bi trebao sam izaći na povšinu. Prije odlaska u prirodu nanesite ovo domaće sredstvo: U 200 ml ključale vode stavite 25 g karanfilčića , kuhajte 15 minuta , onda sklonijte i ostavite da se ohladi , a potom dodajte dvije supene kašike alkohola. Time mažite svoju kožu , kao i kućnog ljubimca.