Roditelji bebe koja je iskusila nelagodnost u stomaku bili su potpuno šokirani kada su dobili vest da njihov mališan ima blizanku koja nije u potpunosti razvijena u njoj. U početku su lekari verovali da će ukloniti tumor sa bebinog stomaka, ali su tokom operacije napravili zapanjujuće otkriće – fetus je zapravo rastao na stomaku deteta.

Ovo zbunjujuće stanje, poznato kao “fetus u fetusu”, ostavilo je zaprepaštene medicinske stručnjake u bolnici u Sadiqabadu u Pakistanu. Prije operacije, medicinski tim je napravio ultrazvuk djevojčice, što je dovelo do neočekivanog i izuzetno rijetkog nalaza. Ljekari su utvrdili da dijete ima ascites, medicinsku bolest koju karakteriše nakupljanje viška tekućine u određenim dijelovima trbušne regije. Činilo se da su početne faze operacije napredovale kako se očekivalo, ali se pojavilo neočekivano otkriće kada je hirurg Mushtak Ahmed otkrio da je zapanjujući nalaz napravljen nakon uspješnog uklanjanja tumora iz želuca mlade djevojke. Slučaj, poznat kao sindrom blizanaca koji nestaje, bio je zapanjujuće otkriće.

Otkriveno je da mlada djevojka posjeduje nerazvijenog blizanca u svom trbušnom dijelu. Kako prenosi “The Sun”, otac devojčice je potvrdio da je ona ranije tražila medicinsku pomoć zbog stalnih tegoba u stomaku, stanja koje ju je mučilo od rođenja. Ipak, pošto nikakvi prepisani lekovi nisu bili efikasni u ublažavanju njene neobjašnjive agonije, porodica je na kraju odlučila da je prebaci u bolnicu kako bi se podvrgla nizu sveobuhvatnih testova za detaljniji pregled.

Pojava ovog specifičnog stanja kod novorođenčeta je nevjerovatno rijetka, dešava se samo jednom na svakih 500.000 porođaja. Hirurzi su identifikovali neobičan i neuobičajen fenomen nazvan “fetus-in-fetus”, koji se javlja samo kod jedne od milion osoba. Kako bi se steklo sveobuhvatno razumijevanje, uzorak je poslan u laboratoriju na detaljno ispitivanje.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here