Sigurno da ne postoji osoba na svetu kojoj se bar jednom nije desilo da joj zatitra oko ili kako se kod kaže zaigra oko što je prilično neugodan osećaj posebno što nad tim nemamo nikakvu kontrolu. Ova pojava može da bude posledica premora ili naprezana očiju ali ako se igranje oka dešava često ona to može da upućuje na nedostatak jednog vitamina u organizmu.

U pitanju je vitamin B12 koji se u poslendje vrme vrlo često pominje i koji se vrlo teško može nadomestiti prirodnim putem. Vitamin B12 je poznat i pod nazivom kobalamin a neophodan je za funkcionisanje našeg metabolizma te je zadužen za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i odražavanje nervnog sistema.

Jedan od najvažnijih izvora ovog vitamina je meso pa su u najvećem riziku od njegovo manjka vegeterijanci. Trzanje oka nije jedini simptom nedostatka ovog vitamina a pored njega simptomi su i osećaj trenjenja i bockanja u telu i osetljivost urku i nogu na dodri. Pored toga simptimi mogu biti i čirevi na ustima, crven i bolan jezik, bleda koža, umor i manjak enrgije ali i problmei sa pamćenjem.

Također, mnogo je ljudi koji uzimaju suplemente za ovaj vitamin jer ga ima vrlo malo u hrani koju unosimo a najviše ga se može naći u mesu, ribi, jajima i proizvodima od mlek pa ako mislite da imate nedostatak vitamina B12 pojačate ishranu sa ovim namirnicama. Posebno sada u vrmee pandemije korona virusa i drugih gipa je bitno da našem orgaizmu fajemo sve stvari koje su mu potrebne da bismo ojačali imunitet i otponost na sve bolesti pa i na ovu zarazu.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here