Deset sudaca iz Saudijske Arabije optuženo je za izdaju, za koju je predviđena smrtna kazna, nakon što su potpisali izjave u kojima kažu da su bili preblagi u slučaju koji se tiče nacionalne sigurnosti. Kako se doznaje, u svibnju 2018. saudijske vlasti uhitile su Ludžain al-Hatlul i desetak drugih aktivistica koje su se protivile zabrani vožnje ženama u zemlji. Žena je bila zatočena 1001 dan, a njezina je obitelj rekla da su je svakodnevno mučili i prijetili joj silovanjem. Vlasti Saudijske Arabije sve više ograničavaju korištenje društvenih mreža ili bilo kojeg drugog liberalnijeg načina života.

 

Salma al-Shehad prvotno je osuđena na 8 godina zatvora, ali joj je kazna kasnije produžena na 34 godine zbog dijeljenja informacija na društvenim mrežama za pomoć osobama koje remete javni red i mir. Nema šanse za pomilovanje za ove žene jer je sudac koji je pokušao smanjiti kaznu optužen za izdaju.

 

 

1. Ne idu nigdje bez pratnje – Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju pravo ići bilo gdje bez pratnje svojih muževa ili muške rodbine. Muškarac koji je pratio ženu zove se Mahram, bez njegovog dopuštenja žena ne može ići u inozemstvo, raditi, udati se, ići na fakultet, čak i na operaciju.

2. Pravo na vozačku dozvolu

3. Javni prevoz im je zabranjen

4. Velika crna haljina je obavezna

5. Fakultet nije zabranjen, ali “nije potreban”

6. Jako mali procenat žena radi

7. Ne udaju se iz ljubavi?8. Nikada ne otvaraju vrata

9. Muškarci desno, žene levo uvijek moraju biti odvojeni kao i udate i neudate žene

10. Ista pravila ne važe za sve tačnije više vrijede muškarci i njihova riječ

11. Pravo na sport nemaju

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here